Vaginale schimmels

vaginale schimmel behandeling

Een veel voorkomende klacht bij vrouwen is de vaginale schimmel. Bij het ontstaan van vaginale schimmel is de zuurgraad (zuur-base evenwicht) van de vagina dusdanig verstoord, dat deze een optimale omgeving vormt voor de groei van schimmels (candida albicans). De candida albican schimmel gedijt erg goed in een zure omgeving (pH 3,5 – 4,5), maar kan niet overleven in een basische omgeving.

De zuurgraad van de vagina wordt bepaald door verzuring van binnenuit. Verzurende factoren als voedsel en drank (alcohol en suikerhoudende dranken), stress, medicatie (antibiotica) en roken produceren veel zure afvalstoffen. Het lichaam moet deze kwijt en voert ze af via o.a. de urine, de ontlasting en de huid. Wanneer nu een overschot aan zuren bij de blaas en de urinebuis aanwezig is, dan stijgt de zuurgraad naar een niveau waarbij schimmels goed gedijen. Een vaginale schimmelinfectie kan gepaard gaan met vervelende klachten. De klachten ontstaan omdat schimmels giftige stoffen uitscheiden (mycotoxinen) waar het lichaam op reageert.

SYMPTOMEN

  • Witte afscheiding
  • Pijn bij het plassen
  • Jeuk
  • Schilfervorming

Bovenstaand is een korte samenvatting over vaginale schimmel. Op deze pagina concentreert de stichting zich op het behandelplan van vaginale schimmel in combinatie met het herstellen van het zuur-base evenwicht, ofwel ontzuren. Uitgebreidere informatie over vaginale schimmels leest u bijvoorbeeld hier.

BEHANDELADVIES

Er zijn tegenwoordig effectieve middelen die u kunt gebruiken om het zuur-base evenwicht van het lichaam te herstellen waardoor de oorzaak van de vaginale schimmel wordt behandeld. Veel reguliere middelen tegen candida albicans doden niet alleen de schimmel maar ook de “goede bacteriën”. Door het lichaam te ontzuren en het zuur-base evenwicht weer te herstellen wordt het milieu ongunstig voor de schimmels en juist gunstig voor de “goede bacteriën” die ons lichaam beschermen. Na enkele weken/maanden ontzuren is de zuurgraad van het lichaam en de vaginale omgeving dusdanig genormaliseerd dat schimmels niet meer kunnen groeien.

VOORUITZICHTEN

Door het behandelplan te volgen is de kans erg groot dat u na de hoofdfase (twee maanden) verbeteringen zult ervaren. Hoe meer en beter u het lichaam ontdoet van zure afvalstoffen, des te sneller stopt de wildgroei aan schimmels en gisten. Vervolgens is het belangrijk te zorgen dat de verzuring niet weer terugkomt, hiervoor is de onderhoudsfase. U kunt naast de aanbevolen producten in het behandelplan nog aanvullende producten gebruiken om de kans op een nieuwe vaginale schimmel te voorkomen. Benieuwd naar de ervaringen van mensen met vaginale schimmel die ook zijn gaan ontzuren? Deze vindt u o.a. hier.

BEHANDELPLAN

In onderstaand schema vindt u ons advies over met welke producten u het beste aan de slag kunt gaan om uw lichaam te ontzuren bij het bestrijden van vaginale schimmel. Dit behandelplan is de uitkomst van specifiek onderzoek naar deze methode, in samenwerking met vele ervaringsdeskundige gebruikers en de uitgebreide ervaring van gezondheidsprofessionals. Alle aanbevolen producten zijn zelfzorgmiddelen, voedingssupplementen of kruidenextracten en zijn vrij verkrijgbaar bij de adviesdrogisterij of online te bestellen.

U kunt onderaan het behandelplan op de pdf-link klikken om het behandelplan uit te printen voor uw eigen referentie of hiermee bijvoorbeeld naar een adviesdrogist bij u in de buurt gaan.

AANBEVOLEN PRODUCTEN BIJ VAGINALE SCHIMMEL

Aanbevolen producten Beginfase (2 weken) Hoofdfase
(2 maanden)
Onderhoudsfase Bijzonderheden
Basische druppels 3 druppels in een glas water; 4 glazen water per dag 4 druppels in een glas water; 4 glazen water per dag 4 druppels in een glas water; 3 glazen water per dag Verhoogt de zuurbuffer in het lichaam
Basisch badzout Dagelijks een bad of een vaginale douche Om de dag een bad of vaginale douche Twee maal per week een bad of vaginale douche Ontzuren en verzachten van de vaginale omgeving
Basische crème 1 of 2 maal daags de vagina insmeren 1 maal daags de vagina insmeren n.v.t. Ontzuurt, verzacht de klachten en werkt anti-schimmel

Bij vaginale schimmel dient u rekening te houden met een beginfase van twee weken en een hoofdfase van twee maanden. Indien na de hoofdfase er nog geen significante verbeteringen worden ervaren, dient u de hoofdfase nog eens vier weken door te zetten.

AANVULLENDE PRODUCTEN

U kunt het behandelplan aanvullen met onderstaande producten.

Aanvullende producten Dosering Bijzonderheden
Basische voedingsextracten 10 gram per dag bij het ontbijt Voor de opbouw van basische voedingsstoffen. Tevens erg goed voor het bacterie en gist evenwicht in de darmen

Print behandelplan

STARTEN MET BEHANDELING

Op basis van het bovenstaande behandelplan kunt u beginnen met het behandelen van uw vaginale schimmel en uw lichaam te ontzuren. De geadviseerde producten zijn zowel online, als bij een adviesdrogist bij u in de buurt beschikbaar. Met de twee onderstaande functies 'Zoek een adviesdrogist' of 'Online verkrijgbaarheid' kunt u gemakkelijk de beschikbare producten vinden en aanschaffen. De vermeldingen worden nauwkeurig nagelopen door onze stichting om u betrouwbare partijen aan te bevelen. Ook kunt u bij deze partijen om meer informatie en advies vragen.

Vragen of advies in uw specifieke situatie?
Heeft u vragen over dit behandelplan of wilt u graag aanvullend advies krijgen over uw specifieke situatie? Bel dan voor een gratis adviesgesprek met één van onze gezondheidscoaches tel. (020) 262 14 12 (lokaal tarief). U kunt ook meteen een chat sessie starten of een bericht achterlaten via WhatsApp of e-mail, waarna er contact met u opgenomen wordt.

ZOEK EEN ADVIESDROGIST

Persoonlijk 1-op-1 advies en de genoemde producten zijn verkrijgbaar bij adviesdrogisterijen en gezondheidswinkels die zich hebben gespecialiseerd in behandelingen op basis van ontzuren. Deze drogisterijen hebben doorgaans alle producten uit onze behandelplannen op voorraad. Voer in het veld hieronder uw postcode in om uw dichtstbijzijnde drogist te vinden.

ONLINE VERKRIJGBAARHEID

Zowel de aanbevolen producten uit uw behandelplan als de aanvullende producten zijn vrij verkrijgbaar via diverse online winkels. Door de omschrijving van de voor u aanbevolen en aanvullende producten in te toetsen in Google vindt u snel een goede aanbieder. Er is één gespecialiseerde en professionele aanbieder die alle genoemde producten in het assortiment heeft.