Blaasontstekingen

blaasontsteking behandelen

Bij een blaasontsteking is het slijmvlies van de blaas ontstoken. Deze veel voorkomende aandoening zien we vooral bij vrouwen tussen de 15 en 24 jaar en bij vrouwen ouder dan 60 jaar. Bij vrouwen is de plasbuis korter en zij krijgen daardoor gemakkelijker een blaasontsteking dan mannen. In een verzuurd lichaam keren de klachten vaker terug en kan chronische blaasontsteking ontstaan.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat blaasontsteking gerelateerd is aan een verstoord zuur-base evenwicht. Het lichaam is te veel verzuurd. De zuurgraad van de blaas is te hoog. De blaas is zuur en moet uiteraard ook zuur blijven, maar wanneer de blaas te zuur wordt kunnen (chronische) blaasontstekingen ontstaan.

Het is een misvatting dat de blaas zuurder zou moet worden door het gebruik van vitamine C of cranberry’s. Zowel vitamine C als cranberry geven een basische restwaarde na verbranding in het lichaam waardoor de zuurgraad van de blaas verbetert. In de meeste gevallen ontstaat blaasontsteking door de E-coli bacterie. Bacteriën komen via de plasbuis in de blaas. Ze hechten zich aan de blaaswand, waar de ontsteking begint. De proteïne siderocalin gaat de groei van de E-coli bacterie tegen. Deze proteïne is minder actief in een zure omgeving, waardoor de weg vrij is voor de blaasontsteking veroorzakende E-coli bacterie. Bacteriën floreren in een zure omgeving. Verzuring van de urine is daarom de belangrijkste oorzaak van blaasontsteking.

SYMPTOMEN

De volgende symptomen kunnen wijzen op blaasontsteking:

  • U voelt vaker aandrang om te plassen, maar per keer plast u minder
  • U heeft een branderig gevoel of pijn tijdens het plassen
  • U heeft pijn in de onderbuik of rug
  • De urine kan troebel zijn of er kan bloed in zitten
  • U heeft soms wat verhoging
  • Als de blaasontsteking overgaat in ontsteking van het nierbekken voelt u zich zieker, met koorts en pijn.

Bovenstaand is een korte samenvatting over de aandoening blaasontsteking. Op deze pagina concentreert de stichting zich op het behandelplan van blaasontstekingen in combinatie met het herstellen van het zuur-base evenwicht, ofwel ontzuren.

BEHANDELADVIES

Het is tegenwoordig goed mogelijk om structureel de zuurgraad van de blaas optimaal te houden. De beste preventieve en stabiliserende behandeling van blaasontsteking is dan ook om het zuur-base evenwicht van het lichaam te herstellen door het lichaam te ontzuren en een meer basische leefstijl na te streven.

VOORUITZICHTEN

Door het behandelplan te volgen is de kans erg groot dat u na de hoofdfase (twee maanden) verbeteringen zult ervaren. Hoe meer en beter u het lichaam en de blaas ontdoet van zure afvalstoffen, des te sneller nemen de klachten af. Vervolgens is het belangrijk te zorgen dat de verzuring niet weer terugkomt, hiervoor is de onderhoudsfase. U kunt naast de aanbevolen producten in het behandelplan ook aanvullende producten gebruiken om de kans op nieuwe blaasontstekingen te voorkomen. Benieuwd naar de ervaringen van mensen met blaasontstekingen die ook zijn gaan ontzuren? Deze vindt u hier.

BEHANDELPLAN

In onderstaand schema vindt u ons advies over met welke producten u het beste aan de slag kunt gaan om uw lichaam te ontzuren bij het bestrijden van blaasontstekingen. Dit behandelplan is de uitkomst van specifiek onderzoek naar deze methode, in samenwerking met veel gebruikers en de jarenlange ervaring van gezondheidsprofessionals. Alle aanbevolen producten zijn zelfzorgmiddelen, voedingssupplementen of kruidenextracten en zijn vrij verkrijgbaar bij de adviesdrogisterij of online te bestellen.

U kunt onderaan het behandelplan op de pdf-link klikken om het behandelplan uit te printen voor uw eigen referentie of hiermee bijvoorbeeld naar een adviesdrogist bij u in de buurt gaan.

AANBEVOLEN PRODUCTEN BIJ (CHRONISCHE) BLAASONTSTEKINGEN

Aanbevolen producten Beginfase (2 weken) Hoofdfase
(2 maanden)
Onderhoudsfase Bijzonderheden
Basische druppels 3 druppels in een glas water; 4 glazen water per dag 3 druppels in een glas water; 5 glazen water per dag 3 druppels in een glas water; 3 glazen water per dag Verhoogt de zuurbuffer in het lichaam
Ontzurende kruidenthee 2 koppen thee per dag 2 koppen thee per dag 1 á 2 koppen thee per dag Stimuleert de afvoer van afvalzuren

Bij (chronische) blaasontstekingen dient u rekening te houden met een beginfase van 2 weken en een hoofdfase van 2 maanden. Indien na de hoofdfase er nog geen voldoende verbeteringen worden ervaren, dient u de hoofdfase nog eens 2 maanden door te zetten.

AANVULLENDE PRODUCTEN

U kunt het behandelplan aanvullen met onderstaande producten.

Aanvullende producten Dosering Bijzonderheden
Basische voedingsextracten 10 gram per dag bij het ontbijt Voor de opbouw van basische voedingsstoffen. Tevens erg goed voor de darmfunctie
Gecoate basische capsules met bicarbonaat 2 keer per dag 1 capsule Bevat natriumbicarbonaat, kaliumbicarbonaat en zink


Print behandelplan

STARTEN MET BEHANDELING

Op basis van het bovenstaande behandelplan kunt u beginnen met het behandelen van uw blaasontsteking door uw lichaam te ontzuren. De geadviseerde producten zijn zowel online, als bij een adviesdrogist bij u in de buurt beschikbaar. Met de twee onderstaande functies 'Zoek een adviesdrogist' of 'Online verkrijgbaarheid' kunt u gemakkelijk de beschikbare producten vinden en aanschaffen. De vermeldingen worden nauwkeurig nagelopen door onze stichting om u betrouwbare partijen aan te bevelen. Ook kunt u bij deze partijen om meer informatie en advies vragen.

Vragen of advies in uw specifieke situatie?
Heeft u vragen over dit behandelplan of wilt u graag aanvullend advies krijgen over uw specifieke situatie? Bel dan voor een gratis adviesgesprek met één van onze gezondheidscoaches tel. (020) 262 14 12 (lokaal tarief). U kunt ook meteen een chat sessie starten of een bericht achterlaten via WhatsApp of e-mail, waarna er contact met u opgenomen wordt.

ZOEK EEN ADVIESDROGIST

Persoonlijk 1-op-1 advies en de genoemde producten zijn verkrijgbaar bij adviesdrogisterijen en gezondheidswinkels die zich hebben gespecialiseerd in behandelingen op basis van ontzuren. Deze drogisterijen hebben doorgaans alle producten uit onze behandelplannen op voorraad. Voer in het veld hieronder uw postcode in om uw dichtstbijzijnde drogist te vinden.

ONLINE VERKRIJGBAARHEID

Zowel de aanbevolen producten uit uw behandelplan als de aanvullende producten zijn vrij verkrijgbaar via diverse online winkels. Door de omschrijving van de voor u aanbevolen en aanvullende producten in te toetsen in Google vindt u snel een goede aanbieder. Er is één gespecialiseerde en professionele aanbieder die alle genoemde producten in het assortiment heeft.