05.05.2020

Let op: natriumbicarbonaat is alleen bij juiste inname gezond!

Van oudsher is bekend dat natriumbicarbonaat voordelen voor onze gezondheid heeft. In de volksmond wordt natriumbicarbonaat ook wel baking soda genoemd of zuiveringszout vanwege de zuiverende werking. Met enige regelmaat staat natriumbicarbonaat weer extra in de belangstelling en wordt het gehyped via de (social) media. Gezien de bijzondere eigenschappen is deze positieve aandacht begrijpelijk. Waar echter vaak onvoldoende aandacht aan wordt gegeven is dat natriumbicarbonaat wel correct moet worden ingenomen om een gezond effect te hebben. Een verkeerde inname is juist kwalijk voor de gezondheid en heef bovendien geen zin aangezien er dan helemaal geen natriumbicarbonaat door het lichaam wordt opgenomen.

Belangrijke lichaamseigen stof

Natriumbicarbonaat is een lichaamseigen stof en speelt als hoofdbestandddeel van de basische buffer een belangrijke rol in het lichaam. Natriumbicarbonaat kan zure afvalstoffen direct in het bloed neutraliseren, vastgezette zuren weer oplossen en alle overtollige zuren laten afvoeren.

Reactie met maagzuur

Het is echter ongezond om natriumbicarbonaat in pure vorm, onbeschermd of opgelost in vloeistof in te nemen. Natriumbicarbonaat komt dan in contact met maagzuur waarbij een chemische reactie ontstaat. In dit scheikundige proces worden natriumbicarbonaat (NaHCO3) en maagzuur (HCl) omgezet in koolstofdioxide (CO2), keukenzout (NaCl) en water (H2O). Dit is een simpel scheikundig feit met negatieve gevolgen.

Geen nut

Doordat bij de scheikundige reactie met maagzuur alle natriumbicarbonaat volledig wordt omgezet naar andere stoffen, kan het lichaam helemaal geen natriumbicarbonaat opnemen. Bovengenoemde manieren van innemen hebben dus feitelijk geen zin.

Ongezond

Tegelijkertijd zorgen de bij dit proces ontstane CO2 en keukenzout voor een belasting van de gezondheid. CO2 veroorzaakt gasvorming, met als gevolg een opgeblazen gevoel of winderigheid.

De hoge hoeveelheid keukenzout die vrijkomt bij de inname van natriumbicarbonaat verhoogt de bloeddruk en is zeker bij herhaaldelijke inname niet zonder risico. Elke theelepel natriumbicarbonaat die wordt ingenomen levert minimaal 3,4 gram puur keukenzout op, dat is meer dan helft van de maximale hoeveelheid zout die we dagelijks binnen mogen krijgen. Tel dit op bij de toch al te hoge hoeveelheden zout die mensen dagelijks consumeren en de risico’s voor de gezondheid en bloeddruk zijn duidelijk.

De veilige en effectieve manier

Gezonde manieren om de natriumbicarbonaat voorraad te verhogen zijn het lichaam zelf meer bicarbonaat aan te laten maken door het drinken van basisch water (water met basische druppels), of natriumbicarbonaat in speciale maagzuurresistente tabletten in te nemen.

Producten om te ontzuren  

Er bestaan producten die helpen de natriumbicarbonaatbuffer in het bloed te op een gezonde manier te verhogen en zure afvalstoffen af te voeren. Voor een overzicht en meer informatie kunt u hier verder lezen:

ONTZURENDE PRODUCTEN