Het belang van basische lichaamsverzorging

Weinig mensen weten dat basische lichaamsverzorging essentieel is voor een gezonde huid. Allerlei huidaandoeningen als eczeem, psoriasis, droge huid, rode huid, etc. kunnen vaak worden hersteld door de verzorging met basische huidproducten als basisch badzout, basische scrub en basische crème. Maar ook huidbeschadigingen of wondjes herstellen het snelst met basische huidverzorgingsproducten. Hiertoe zijn de laatste decennia al diverse onderzoeken** over gepubliceerd.

Onze huid is vaak te zuur
De huid is altijd licht zuur, maar waarom? Simpel, zure afvalstoffen verlaten ons lichaam via de huid. In de afgelopen jaren raken we steeds meer verzuurd waardoor de natuurlijke huidregulering en het huidvernieuwingsproces wordt verstoord. Nieuwe huidcellen worden te snel rijp, of sterven te snel af. De huid verzuurt, droogt uit of wordt juist vettig met allerlei huidklachten als gevolg.

Waarom is basische huidverzorging zo belangrijk?

Om antwoord te geven op deze vraag moeten we eerst uitleggen hoe de huid en het huidcelvernieuwingsproces werkt. Iedere huid bestaat uit drie lagen:

drie lagen van de huid

Nu is het belangrijk om te weten dat met huidverzorgingsproducten u alleen de opperhuid (de epidermis) kunt beïnvloeden. De opperhuid bestaat ook uit verschillende lagen, waarbij we de bovenste laag de hoornlaag noemen.

hoornlaag

Het huidvernieuwingsproces

Fase 1: een nieuwe huidcel
Een huidcel komt ter wereld als keratinocyt. Deze wordt geboren onderin de opperhuid. Hier is sprake van een basische omgeving met een pH-waarde die ligt tussen de 7,5 en 8,5. Naarmate de huidcel ouder wordt, wordt ze steeds verder naar het huidoppervlak (hoornlaag) geduwd. Dit noemen we het huidcelvernieuwingsproces.

Fase 2: volwassen huidcel
Na een paar dagen onderin de opperhuid te zijn verbleven, verplaatst de keratinocyt zich naar een nieuwe laag: stratum spinosum. In deze dikke laag groeit de keratinocyt uit tot een krachtige huidcel. Ook hier is de pH-waarde van de omgeving tussen de 7,5 en 8,5. Dat is maar goed ook: in een zure omgeving sterft de huidcel.

Fase 3: oud en stervende huidcel
In deze fase begint de huidcel af te sterven. Ze wordt dunner en verliest vocht. De pH-waarde in deze omgeving is een stuk lager: tussen de 7,1 en 7,3. Tijdens het afsterven produceert de huidcel urinezuur. Dit is een extra verzurende factor voor de huid.

Fase 4: de hoornlaag met dode platte cellen
In dit laatste stadium is de huidcel overleden. Tijdens haar leven is ze steeds platter geworden waardoor nu alleen een platte celwand over is. Samen met duizenden andere overleden huidcellen vormt ze de hoornlaag. De hoornlaag is belangrijk voor ons lichaam: zij geeft bescherming tegen het binnendringen van ziektekiemen. De hoornlaag kent een pH-waarde tussen de 5,4 en 5,9. Echter, door de uitstoot van urinezuren van binnenuit kan de hoornlaag zuurder worden dan pH 5.4. De hogere zuurgraad vormt dan een voedingsbodem voor diverse huidaandoeningen. De hoge zuurgraad heeft invloed op het huidvernieuwingsproces waardoor de huidcylcus te snel (psoriasis) of te langzaam (droge huid, eczeem) verloopt.

Huid herstelt en groeit het snelst bij een basische pH-waarde

De meeste huidcelcellen komen ter wereld als keratinocyt. Zij worden geboren onderin de opperhuid. Hier is sprake van een basische omgeving met een pH-waarde die ligt tussen de 7,5 en 8,5. Onderzoek toont aan dat dit tevens de meest optimale zuurgraad is voor de groei van een keratinocyt (zie grafiek)

Een huidcel kan ook geboren worden als fibroblast. Fibroblasten hebben twee functies: de aanmaak van collageenvezels, deze zorgen voor een stevige huid, en het sluiten van wonden. Uit onderzoek is gebleken dat fibroblasten het beste groeien in een basische omgeving die ligt rond de pH-waarde 7.8.

Personen met huidwonden of beschadigde huid dienen basische huidverzorging toe te passen voor sneller herstel van de huid. 

 

Minste uitdroging van de huid bij basische huidverzorgings-producten

Naarmate huidcellen ouder worden, worden ze steeds verder naar het huidoppervlak (de hoornlaag) geduwd. Dit noemen we het huidcelvernieuwingsproces. 

Gezonde mensen hebben een zuur huidoppervlak, met een pH-waarde van 5,5. Bij mensen met een verzuurd lichaam ligt deze pH-waarde een stuk lager. De hoornlaag is dan veranderd in een voedingsbodem voor ziekteverwekkers. Hierdoor ontstaan allerlei huidklachten. 

Om dit te voorkomen gebruikt men basische huidverzorgingsproducten. In tegenstelling tot andere huidverzorgingsproducten, welke vaak een te lage of te hoge pH-waarde hebben, bevatten deze een optimale zuurgraad (tussen de 7,5 en 8,5). Overige huidverzorgingsproducten zijn vaak zuur of te basisch. Dit geeft huidirritatie en uitdroging.

Uit de grafiek kan worden afgelezen dat de mate van uitdroging bij huidverzorgingsproducten het laagste is indien deze een basische pH-range hebben van 7,6 - 8,5. Basische producten resulteren daardoor in een zachtere en beter gehydrateerde huid.

 

Basische huidverzorgingsproducten herstellen het zuur-base evenwicht

De veranderende zuurgraad maakt van onze huid één van de meest gevoelige organen in ons lichaam. We moeten de huid voortdurend helpen gezond te blijven. De huid heeft een juiste -basische- zuurgraad nodig om de celgroei optimaal (niet te langzaam of niet te snel) te laten verlopen en de hoornlaag niet te sterk te laten verzuren op het einde van de cyclus. Uit onderzoek is gebleken dat de optimale pH-waarde voor de vorming van nieuwe huid tussen de eerdergenoemde 7,5 en 8,5 ligt.

Mensen met huidklachten kunnen deze vaak herstellen door een basische huidverzorging. Het nemen van basische baden, of het lichaam behandelen met basische crème, herstelt het zuur-base evenwicht, waarbij het huidvernieuwingsproces weer in balans kan verlopen. Indien er deodorant gebruikt wordt, zorg er dan voor dat die zo natuurlijk en basisch mogelijk is.

** Meyers, Aronson & Ananthapadmanabhan, 1996, Binding of surfactants to stratum corneum
** Bainbridge, Harris, Jordan & Sharpe, 2008, The effect of topical analgesics on ex vivo skin growth and human keratinocyte and fibroblast behavior

Basische deodorant

Basische deodorant is een unieke formule waarvan de pH-waarde 8,2 bedraagt. De basische zuurgraad reflecteert de zuurgraad waarin nieuwe cellen (keratinocyten en fibroblasten) onderin de opperlaag het meest optimaal groeien. De basische pH-waarde van 8,2 is ook de optimale zuurgraad waarbij ingrediënten van huidverzorgingsproducten het minst binden aan de hoornlaag. Hierdoor droogt de huid niet uit.

Met een basische pH-waarde van 8,2 neutraliseert basische deodorant zure afvalstoffen, waardoor ontwikkeling van transpiratiegeur wordt voorkomen. Basische deo bevat ook magnesium en plantaardige zink. Deze ingrediënten zorgen voor effectieve geurneutralisatie waarbij de huid al haar natuurlijke processen kan voortzetten, zonder dat de huid wordt afgesloten.

Basische deodorant herstelt het zuur-base evenwicht in de opperhuid en bevat een combinatie van antioxidanten en natuurlijke oliën welke antibacteriële, antischimmel, verzachtende en beschermende eigenschappen heeft. Hierdoor is basische deodorant geschikt voor dagelijks gebruik onder de oksels. Basische deodorant kan gebruikt worden bij alle huidtypen en kan zelfs worden aangebracht direct na het ontharen van de oksels.

Verkrijgbaarheid

Met de twee onderstaande functies 'Zoek een adviesdrogist' of 'Online verkrijgbaarheid' kunt u gemakkelijk de beschikbare producten vinden en aanschaffen. Vragen, advies of aanvullende informatie voor uw specifieke situatie? Bel voor een gratis adviesgesprek met één van onze gezondheidscoaches tel. (020) 262 14 12 (lokaal tarief).

ZOEK EEN ADVIESDROGIST

Persoonlijk 1-op-1 advies en de genoemde producten zijn verkrijgbaar bij adviesdrogisterijen en gezondheidswinkels die zich hebben gespecialiseerd in behandelingen op basis van ontzuren. Deze drogisterijen hebben doorgaans alle producten uit onze behandelplannen op voorraad. Voer in het veld hieronder uw postcode in om uw dichtstbijzijnde drogist te vinden.

ONLINE VERKRIJGBAARHEID

Zowel de aanbevolen producten uit uw behandelplan als de aanvullende producten zijn vrij verkrijgbaar via diverse online winkels. Door de omschrijving van de voor u aanbevolen en aanvullende producten in te toetsen in Google vindt u snel een goede aanbieder. Er is één gespecialiseerde en professionele aanbieder die alle genoemde producten in het assortiment heeft.